Mantelzorgwoning vergoeding: de Wmo vergoeding
Gemeenten hebben als taak om ervoor te zorgen dat mensen zo lang als mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarom geeft de gemeente ondersteuning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In de Wmo (Wmo 2015 wet) is opgenomen dat men ondersteuning biedt om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten.
Hoe gaat dat in praktijk in zijn werk? Dat verschilt per gemeente. In de basis moet de gemeente onderzoek doen naar de persoonlijke situatie van de hulpvrager. Vervolgens kan de gemeente tegemoet komen met tijdelijke maatwerkvoorzieningen, zoals (extra) huishoudelijke hulp of begeleiding, die dan (deels) vergoed wordt.
Onder bepaalde voorwaarden geeft de gemeente tevens een persoonsgebonden budget (pgb) uit. De Sociale Verzekeringsbank zorgt voor de betaling, die direct wordt gedaan aan de partij van waaruit de ondersteuning nodig is. Vraagt een zorgvrager een persoonsgebonden budget aan, dan kan dat bijvoorbeeld gegeven worden aan de mantelzorger als uitbetaling. Wel moet u soms een eigen bijdrage betalen.
Of u recht hebt op pgb en of u een eigen bijdrage moet betalen hangt af van de persoonlijke situatie. Goed om te weten is dat het inkomen hier niet in mee wordt genomen. De gemeente mag hier geen inkomensgrens voor stellen. We raden u aan om contact op te nemen met uw gemeente om te weten wat de mogelijkheden zijn in uw situatie.
Houd er rekening mee dat als u geld uit het pgb-budget ontvangt, er verschillende fiscale gevolgen zijn. Zo kan het invloed hebben op uw toeslagen en bouwt u geen pensioen op. U leest hierover meer bij de Rijksoverheid. Of het financieel gezien aantrekkelijk is hangt af van uw persoonlijke situatie. U kunt dit navragen bij een boekhouder.