Mantelzorgwoning na overlijden, wat zijn de regels? Lees hier!

Mantelzorgwoning na overlijden

Mantelzorgwoning na overlijden, wat te doen?

U heeft ervoor gekozen om een geliefde te verzorgen in een mantelzorgwoning, een mooi gebaar! Helaas kunt u altijd meemaken dat de zorgvrager komt te overlijden. Uiteraard heeft u dan al genoeg aan uw hoofd! Helaas moet u bepaalde acties ondernemen met de mantelzorgwoning. Wat te doen met een mantelzorgwoning na overlijden? We zetten het overzichtelijk voor u op een rijtje.

Bijgebouw of mantelzorgwoning: naamgeving gebouw

Bijgebouw of mantelzorgwoning: naamgeving gebouw

Een van de belangrijkste factoren om te beslissen wat u met de mantelzorgwoning na overlijden moet doen, hangt af van de naamgeving van het gebouw. Gaat het om een bijgebouw (waar u mogelijk een vergunning voor nodig had), dan mag deze in de basis blijven staan. Tenzij het specifiek ging om een pre mantelzorgwoning.

Drie mogelijke opties

Drie mogelijke opties

We gaan ervan uit dat het inderdaad om een ‘mantelzorgwoning’ gaat. Het gevolg is dat u deze onklaar voor wonen moet maken. In praktijk betekent het dat u de keuken en badkamer moet verwijderen. Overigens gelden dezelfde regels als uw dierbare naar een verpleeghuis verhuist, of wanneer de mantelzorgwoning om welke reden dan ook niet meer gebruikt wordt. In de basis heeft u keuze uit de volgende drie opties.

1. Gebouw behouden, keuken en badkamer afbreken

Het is best zuur, maar het zijn eenmaal de regels van een mantelzorgwoning na overlijden. U dient (vergunningsvrij) de keuken, de badkamer en het toilet te verwijderen. U kunt de overgebleven ruimte dan bijvoorbeeld als hobbykamer, garage of berging gebruiken. Veel mensen houden hier bij het bouwen van een mantelzorgwoning al rekening mee: dat u deze later eenvoudig om kunt zetten naar comfortabel en praktisch bijgebouw.

 

2. Volledige mantelzorgwoning afbreken

U kunt tevens de gehele mantelzorgwoning afbreken. Dit kan uw voorkeur hebben als u weer meer buitenruimte op uw perceel wilt krijgen. Als u van tevoren al weet dat u de mantelzorgwoning volledig wilt verwijderen na het overlijden van uw dierbare, dan kunt u hier vooraf rekening mee houden en de voorkeur geven aan een goedkope mantelzorgunit.

 

3. Nieuwe bestemming voor mantelzorgwoning aanvragen

Wilt u de volledige mantelzorgwoning in zijn huidige staat om welke reden dan ook laten staan? Ga in overleg met de gemeente en kijk of u een nieuwe bestemming kunt laten toekennen. Dit is tevens aanbevolen als u verwacht om de mantelzorgwoning in de toekomst nog nodig te hebben, bijvoorbeeld voor een andere zorgvrager. 

Of als u de ruimte voor verhuur (bijvoorbeeld B&B) wilt gaan gebruiken. Let op, het is niet zeker dat u de mantelzorgwoning een nieuwe bestemming kunt geven. Dit hangt onder meer af van het bestemmingsplan en de regels in uw gemeente.

Vraag direct een vrijblijvende offerte voor uw nieuwe houten mantelzorgwoning aan

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor uw nieuwe mantelzorgwoning!

Wij begrijpen dat het kiezen van de perfecte mantelzorgwoning een belangrijke beslissing is, en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw houten mantelzorgwoning aan al uw wensen voldoet.

Laat ons weten wat uw ideeën zijn, en ons team staat klaar om een op maat gemaakte offerte voor u samen te stellen. Wacht niet langer en laat uw tuindromen werkelijkheid worden met Geldersche Houtbouw!

Stap 1 van 2

Afmetingen
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
    Hoe snel na overlijden mantelzorgwoning onklaar maken?

    Hoe snel na overlijden mantelzorgwoning onklaar maken?

    Als uw dierbare overlijdt dan heeft u wel iets anders aan uw hoofd. Maar zoals de Rijksoverheid beschrijft mag het bouwwerk na het ophouden van de mantelzorg niet langer gebruikt worden als woning. Hoeveel tijd heeft u voor het onklaar maken van de mantelzorgwoning? Een goede vraag!

    In dat geval kan de gemeente – indien zij hierachter komt – u een dwangsom opleggen. Zij geven u bijvoorbeeld een begunstigingstermijn, oftewel een bepaalde periode waarin u alsnog de verplichtingen dient na te komen. De gemeente is dit overigens niet verplicht indien de overtreding onmiddellijk gestaakt zou kunnen worden. Houdt u zich niet aan de voorschriften, dan riskeert u een fikse boete.

    Uitstel aanvragen voor mantelzorgwoning onklaar maken

    Uitstel aanvragen voor mantelzorgwoning onklaar maken

    Wie om een bepaalde reden (bijvoorbeeld financieel) niet in staat is om de mantelzorgwoning onklaar te maken, kan een uitstelperiode aanvragen bij de gemeente. Let op, deze wordt niet met zekerheid goedgekeurd. Maar mogelijk is de gemeente coulant als u een goede reden geeft waarom het nu niet lukt om de aanpassingen te doen.

    Kosten voor afbreken mantelzorgwoning na overlijden: wie betaalt?

    Kosten voor afbreken mantelzorgwoning na overlijden: wie betaalt?

    Problemen met de gemeente omdat u zich niet houdt aan de wettelijke regels, is niet bepaald een fijn scenario. Maar het onklaar maken van een mantelzorgwoning brengt ook kosten met zich mee, en die moet u wel kunnen betalen. Als u de mantelzorgwoning laat bouwen is het slim om hier alvast rekening mee te houden. Hoe worden die kosten gedekt en wie betaalt, de zorgvrager of de zorggever?

    Dit kunnen jullie zelf beslissen. Zo kan de zorggever voor de kosten opdraaien, en hoeft er wat dat betreft niets over beschreven te worden. Maar er kan ook gekozen worden voor een vergoeding die vanuit de zorgvrager gegeven wordt. Dit kan bij de notaris vastgelegd worden. Het gaat bijvoorbeeld van de erfenis af, voordat deze verdeeld wordt onder de resterende erfgenamen. 

    Denk hier vooraf over na en laat het goed beschrijven. Zo weet de zorggever zeker dat de kosten voor het afbreken van (onderdelen van) de mantelzorgwoning betaald kunnen worden, en kan er aan de regels voldaan worden.

    Mantelzorgwoning als bijgebouw gebruiken

    Mantelzorgwoning als bijgebouw gebruiken

    Zoals benoemd kunt u de mantelzorgwoning vooraf al zo laten inrichten dat u de nodige aanpassingen aan de mantelzorgwoning na overlijden relatief eenvoudig maakt, en dat u het gebouw als hobbykamer, kantoor of garage kunt gebruiken. Wilt u een mantelzorgwoning laten ontwerpen die later om te bouwen is? Neem dan contact op met Geldersche Houtbouw. Wij zijn uw partner voor het op maat ontwerpen en realiseren van houten mantelzorgwoningen en bijgebouwen. U kunt inspiratie opdoen in onze showroom en voor vragen contact met ons opnemen of onze Open Mantelzorgwoning Dagen bezoeken.

    Wat zeggen klanten over ons

    Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

    Realistische visuals
    Realistische visuals
    Het eindresultaat is tekenend voor u.
    3000+ gebouwen
    3000+ gebouwen
    Deze ervaring telt door in ieder project.
    Hoge bouwsnelheid
    Hoge bouwsnelheid
    Moderne, gecontroleerde productie.
    Hoge waardering
    Hoge waardering
    Een 9+ door meer dan 900 klanten.