Heeft een mantelzorgwoning een eigen huisnummer? Lees het hier!

Mantelzorgwoning eigen huisnummer

Krijgt een mantelzorgwoning een eigen huisnummer?

Een mantelzorgwoning kan een eigen huisnummer krijgen. Sterker nog, de gemeente is verplicht dit te geven. Of het echter slim is om de mantelzorgwoning van een eigen huisnummer te voorzien, hangt af van tal van factoren. Het heeft namelijk fiscale gevolgen. In dit artikel vertellen we u er meer over, zodat u zelf kunt beslissen of een eigen huisnummer bij de mantelzorgwoning wel of niet bij u past.

Eigen huisnummer mantelzorgwoning verplicht

Eigen huisnummer mantelzorgwoning verplicht

Bij een mantelzorgwoning is een eigen huisnummer niet verplicht, maar de gemeente moet deze onder bepaalde voorwaarden wel verplicht aan u geven als dat voor u wenselijk is.

De Wet Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) stelt namelijk dat gemeentes aan elk verblijfsobject een adres moeten toekennen (Artikel 1 – BAG). De omschrijving van een verblijfsobject is:

Het kleinste binnen één of meer panden gelegen en voor woon-, bedrijfsmatige, of recreatieve doeleinden geschikte eenheid van gebruik die ontsloten wordt via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde verkeersruimte, onderwerp kan zijn van goederenrechtelijke rechtshandelingen en in functioneel opzicht zelfstandig is.

In praktijk wil dat dus zeggen dat de gemeente verplicht is om een eigen huisnummer aan een mantelzorgwoning toe te kennen. Ook als deze zonder vergunning is gerealiseerd. Zolang de mantelzorgwoning functioneel zelfstandig te gebruiken is als woonruimte en een eigen toegang heeft (van binnen en buiten afsluitbaar).

Let op, gaat het om een omgebouwde garage die aan het hoofdgebouw vast zit, dan gelden andere regels. We hebben het hier dus specifiek om een losstaande mantelzorgwoning die bij het hoofdgebouw is geplaatst. Het gaat bij het geven van een huisnummer namelijk niet om het bewonen ervan, maar het gaat om het verblijfsobject zelf.

Mantelzorgwoning eigen huisnummer: voordelen en nadelen

Er zitten een aantal fiscale gevolgen aan het wel of niet hebben van een eigen huisnummer bij de mantelzorgwoning. In de basis zijn hierbij een aantal zaken van belang bij het kiezen voor wel of geen eigen huisnummer bij de mantelzorgwoning.

 

  • Gemeentelijke heffingen

Als een mantelzorgwoning een eigen huisnummer krijgt, dan betekent het dat er ook gemeentelijke heffingen betaald dienen te worden. Daardoor brengt het huisnummer ook extra kosten met zich mee.

 

  • Delen van bepaalde kosten

Als de mantelzorgwoning een eigen huisnummer heeft dan dient u bijvoorbeeld ook apart een energiecontract en internetcontract af te sluiten, wat extra kosten met zich meebrengt.

 

  • Uitkeringen en toeslagen (AOW, huurtoeslag, et cetera)

Bovengenoemde factoren geven aan dat het financieel gezien niet gunstiger is om een eigen huisnummer bij de mantelzorgwoning te nemen. Of dat daadwerkelijk het geval is hangt echter af van dit punt. De bedragen voor uitkeringen en toeslagen kunnen zowel voor zorgdrager als zorggever veranderen.

Een voorbeeld is de hoogte van de AOW. Iedereen wordt in het huishouden tot één huishouden gerekend. Het AOW-bedrag gaat hierdoor omlaag, en dat kan tot meerdere honderden euro’s per maand schelen. Daar gelden dan wel weer uitzonderingen op. Gaat u als meerderjarig kind bij een alleenstaande ouder wonen (of andersom) dan blijft de ouder wel het alleenstaanden-AOW ontvangen.

Verder krijgt u misschien geen huurtoeslag onder hetzelfde huisnummer en kan ook de uitkering vanuit de Algemene Nabestaandenwet omlaag gaan. Tevens kan de bijstandsuitkering verlaagd worden. Wie veel toeslagen ontvangt of veel uitkering krijgt, heeft er in de meeste gevallen baat bij een apart huisnummer aan te vragen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte voor uw nieuwe mantelzorgwoning aan

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor uw nieuwe mantelzorgwoning!

Wij begrijpen dat het kiezen van de perfecte mantelzorgwoning een belangrijke beslissing is, en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw mantelzorgwoning aan al uw wensen voldoet, of het nu gaat om extra opbergruimte, een gezellige buitenlounge of een multifunctionele werkruimte.

Laat ons weten wat uw ideeën zijn, en ons team staat klaar om een op maat gemaakte offerte voor u samen te stellen. Wacht niet langer en laat uw dromen werkelijkheid worden met Geldersche Houtbouw!

Stap 1 van 2

Afmetingen
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
    Het is een rekensom!

    Het is een rekensom!

    Zoals u misschien verwacht na het lezen van bovenstaande, is het per situatie afhankelijk of het wel of geen goed idee is om een eigen huisnummer bij de mantelzorgwoning aan te vragen. U laat dit bij voorkeur uitzoeken door een boekhouder die volledig inzicht heeft in uw cijfers en die van de ander (zorggever en zorgdrager). Die brengt op basis daarvan advies uit, dat op cijfers gebaseerd is, zodat u onder de streep het meeste overhoudt.

    Ook bij Geldersche Houtbouw zijn we op de hoogte van financiële gevolgen in bepaalde situaties. Wij kunnen u hier daarom ook globaal advies in geven (zonder inzicht te hebben in al uw cijfers). Zo krijgt u alvast een indicatie van wat u mag verwachten.

    Huisnummer aanvragen mantelzorgwoning

    Huisnummer aanvragen mantelzorgwoning

    Als u besloten heeft dat een eigen huisnummer voor de mantelzorgwoning financieel gezien het meest aantrekkelijk voor jullie is, dan is het een kwestie van aanvragen bij de gemeente. Bij de meeste gemeentes kan dit online via een invulformulier. U schetst hierbij de situatie en voegt een plattegrond toe. Normaal gezien is dit binnen vier tot acht weken geregeld. Grote kans krijgt de mantelzorgwoning een letter als toevoeging, bijvoorbeeld huisnummer 1A (naast hoofdwoning met huisnummer 1).

    Bezoek de showroom van Geldersche Houtbouw

    Bezoek de showroom van Geldersche Houtbouw

    Wilt u een mantelzorgwoning laten bouwen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Wilt u alvast meer informatie inwinnen en kijken naar ontwerpen? Geldersche Houtbouw bouwt uw prefab mantelzorgwoning volledig op maat en kan u helpen bij het regelen van eventuele vergunningen en het aanvragen van een eigen huisnummer. 

    Bezoek de Open Mantelzorgwoning Dagen of kom langs in onze showroom in Kootwijkerbroek (Gelderland). We vertellen u graag alles wat u wilt weten over het bouwen van een mantelzorgwoning en gaan voor u aan de slag met het ontwerp en de realisatie.

    Wat zeggen klanten over ons

    Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

    Realistische visuals
    Realistische visuals
    Het eindresultaat is tekenend voor u.
    3000+ gebouwen
    3000+ gebouwen
    Deze ervaring telt door in ieder project.
    Hoge bouwsnelheid
    Hoge bouwsnelheid
    Moderne, gecontroleerde productie.
    Hoge waardering
    Hoge waardering
    Een 9+ door meer dan 900 klanten.