Mantelzorgwoning eigen huisnummer: voordelen en nadelen
Er zitten een aantal fiscale gevolgen aan het wel of niet hebben van een eigen huisnummer bij de mantelzorgwoning. In de basis zijn hierbij een aantal zaken van belang bij het kiezen voor wel of geen eigen huisnummer bij de mantelzorgwoning.
Als een mantelzorgwoning een eigen huisnummer krijgt, dan betekent het dat er ook gemeentelijke heffingen betaald dienen te worden. Daardoor brengt het huisnummer ook extra kosten met zich mee.
-
Delen van bepaalde kosten
Als de mantelzorgwoning een eigen huisnummer heeft dan dient u bijvoorbeeld ook apart een energiecontract en internetcontract af te sluiten, wat extra kosten met zich meebrengt.
-
Uitkeringen en toeslagen (AOW, huurtoeslag, et cetera)
Bovengenoemde factoren geven aan dat het financieel gezien niet gunstiger is om een eigen huisnummer bij de mantelzorgwoning te nemen. Of dat daadwerkelijk het geval is hangt echter af van dit punt. De bedragen voor uitkeringen en toeslagen kunnen zowel voor zorgdrager als zorggever veranderen.
Een voorbeeld is de hoogte van de AOW. Iedereen wordt in het huishouden tot één huishouden gerekend. Het AOW-bedrag gaat hierdoor omlaag, en dat kan tot meerdere honderden euro’s per maand schelen. Daar gelden dan wel weer uitzonderingen op. Gaat u als meerderjarig kind bij een alleenstaande ouder wonen (of andersom) dan blijft de ouder wel het alleenstaanden-AOW ontvangen.
Verder krijgt u misschien geen huurtoeslag onder hetzelfde huisnummer en kan ook de uitkering vanuit de Algemene Nabestaandenwet omlaag gaan. Tevens kan de bijstandsuitkering verlaagd worden. Wie veel toeslagen ontvangt of veel uitkering krijgt, heeft er in de meeste gevallen baat bij een apart huisnummer aan te vragen.