Tuinkantoor zakelijk of privé? Raadpleeg uw boekhouder!
Bij Geldersche Houtbouw raden we aan om uw boekhouder te raadplegen bij het maken van de keuze tussen een fiscaal aftrekbaar, zakelijk tuinkantoor of een privé aangekocht tuinkantoor. U mag uw privé tuinkantoor immers ook zakelijk gebruiken.
Hoewel het altijd slim lijkt om waar mogelijk uw tuinkantoor zakelijk te boeken, is dat zeker niet altijd het geval! Het kan zelfs nadelige financiële gevolgen hebben op korte en lange termijn. Of dit werkelijk zo is hangt namelijk af van uw persoonlijke situatie.
Juist daarom is overleg met uw fiscalist belangrijk, hij of zij weet uw situatie en kan u adviseren. Zo komt u later niet voor onverwachte financiële verrassingen te staan.
Situaties bij stoppen bedrijf of verkoop van uw perceel: als voorbeeld kunnen er financiële gevolgen zijn als u uw woning particulier gaat verkopen, terwijl een deel als zakelijk beschreven staat. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het gebouw + ondergrond belast worden bij verkoop. Overleg deze mogelijke financiële gevolgen met uw boekhouder.
Er bestaan ook constructies waarbij u aan uzelf kunt verhuren, maar deze constructies zijn allen flink aangescherpt en slechts in uitzonderlijke situaties levert dit nog voordeel op / is het überhaupt toegestaan. U moet dan aan strikte eisen voldoen. U kunt niet zomaar als eenmanszaak huur betalen aan uzelf als privé persoon. Wilt u weten hoe en wat, dan is het handig om een adviseur te raadplegen.
Mogelijk heeft u ook gewoon geen zin in gedoe en uitzoekwerk, want het inschakelen van een fiscalist kost immers ook geld. Als u uw tuinkantoor wilt combineren met een privé tuinhuis, dan kunt u soms beter gewoon kiezen voor een privé boeking.
We benadrukken nogmaals het inschakelen van een adviseur of fiscalist. Dit artikel is geschreven voor informatieve doeleinden, niet als fiscaal advies. Wel kunnen wij u helpen met het regelen van de juiste vergunningen!